De Meridiaan van Parijs: de route globaal
De afstand
Het meetwerk voor mijn voettocht is dus al uitgevoerd: afstand 1064 km (1.064.348 meter). Hemelsbreed. Omdat ik geen meridiaan-purist ben, zal ik niet proberen om de meridiaan tot op de meter nauwkeurig te volgen. Dat zou praktisch ook niet mogelijk zijn (denk bijvoorbeeld aan het oversteken van rivieren etc.). Liever kies ik voor een ontspannen route die al slingerend de mooiste stukjes van Frankrijk rondom de meridiaan aan elkaar rijgt. Dus geen 1064 km, maar ongeveer 1600 km. De rekensom is dan eenvoudig: met een afstand van 1600 kilometer en een beoogd daggemiddelde van 24 kilometer zal ik 65 dagen nodig hebben om de totale afstand te voet af te leggen. Tel er 25 dagen bij voor heen- en terugreis, rustdagen en een marge voor onvoorziene gebeurtenissen, en het resultaat is een totale periode van 3 maanden.
Routebeschrijving
De voettocht voert van Duinkerken naar Barcelona, van noord naar zuid dus. Andersom had ook gekund, maar ik vind het esthetisch en gevoelsmatig aardiger om van de Noordzee naar de Middellandse Zee te lopen. Zo wordt het landschap steeds onbekender en daarmee aantrekkelijker. De route voert langs de meridiaan naar het zuiden, zo veel mogelijk door mooie gebieden en over aantrekkelijke wandelpaden.
Na het vertrek vanaf het Noordzeestrand in Duinkerken doorkruis ik het Noordfranse platteland om na 2 weken aan te komen bij de banlieues van Parijs. Het eerste obstakel van formaat! Eenmaal binnen de Parijse ringweg ga ik in het centrum op zoek naar zoveel mogelijk memorabilia van de meridiaan en de meter. Zo ligt er in de Parijse stoepen en trottoirs een lint van metalen tegeltjes, die de loop van de meridiaan markeren. Ook de Observatoire, het instituut waar de eerste meridiaanmeting werd uitgevoerd, wordt met een bezoek vereerd.
Nadat ik Parijs achter me heb gelaten, vervolg ik mijn weg zuidwaarts richting de Loire en het Massif Central. Het Massief is onbekend terrein voor mij, en ik ben benieuwd hoe ik dit gebergte kan doorkruisen, gelet op het warme klimaat, de beperkte beschikbaarheid van water en de algehele onherbergzaamheid. Onderweg blijf ik natuurlijk uitkijken naar markeringen van de meridiaan. Om de millenniumwisseling te vieren zijn er in het jaar 2000 in het hele land langs de lengte van de meridiaan gedenktekens aangebracht en zijn er op sommige plekken bomen geplant.
Bij het stadje Carcassonne (bekend van zijn indrukwekkende middeleeuwse burcht) kom ik aan in de Languedoc en het echte zuiden. Aan de horizon dient het laatste obstakel van mijn tocht zich al aan: de Pyreneeën. Gelukkig ligt er in de schaduw van de mythische berg Pic du Canigou een goed begaanbare pasovergang die me een gemakkelijke doorgang naar Spanje verschaft. Dan is het nog een weekje afdalen naar Barcelona naar het strand van de Middellandse Zee, waar ik tussen de badgasten de laatste markering van de meridiaan hoop aan te treffen.
Uitrusting en voorbereiding
Mijn uitrusting is afgestemd op de manier van voortbewegen (te voet) en de wijze van overnachten. Ik ben van plan zo licht en goedkoop mogelijk te reizen, door te overnachten in gîtes d'étapes of kleine pensions. Wanneer ik onderweg geen overnachtingsplaats vind, heb ik een tent bij me om op een camping of 'wild' te kamperen. M'n spulletjes draag ik bij me in een rugzak. De voorbereiding is onlangs van start gegaan: allereerst het vaststellen van de precieze route aan de hand van kaartmateriaal (50 IGN topografische kaarten, schaal 1:50.000), fysieke voorbereiding (lange wandeltochten om kilometers te maken en te ontdekken hoe ik het beste om kan gaan met wandelen bij hoge temperaturen), logistieke voorbereiding en materiaaltest (wat heb ik nodig en hoeveel weegt dat eigenlijk?). Dit alles met in gedachten de enige (eenvoudige) regel die op mijn tocht van toepassing is:
elke manier van voortbewegen anders dan te voet is taboe.
Doel is dus om de gehele afstand op eigen kracht af te leggen, zonder gebruik te maken van mechanische hulpmiddelen.
Logisch toch, want bij de ‘Voettocht van de Meter' wil je elke meter ook daadwerkelijk onder je voeten voelen....