meridiaan.reismee.nl

Meridiaan van Parijs: dag 85 (slot)

Nog geen euforie aan het begin van de dag. Eerst maar weer afwachten hoe lang mijn knietje sputtert bij het opstarten. Heel even maar. Dan voegt hij zich bij de rest van mijn lichaam voor het grotere doel van de dag. De laatste dag. Ik doorkruis de voorsteden van Barcelona,slingerend onder diverse snelwegen door. De hitte slaat al weer vroeg toe: 30 graden. En dan, vanaf een heuveltop: de zee! Ditmaal zie ik 'm echt. Nog even 2 km afdalen, waar ik uiteindelijk (via een tunneltje onder de drukke boulevard) het strand bereik. Licht verbijsterd begeef ik mij tussen al die blote lichamen. Het enige wat mij interesseert op deze kale, drukkende vlakte is:schaduw! En natuurlijk de laatste lastige opgave: het vinden van het exacte punt waar de Meridiaan van Parijs de Middellandse Zee bereikt. Bij de voorbereiding heb ik vastgesteld dat de meridiaan in El Masnou bij de Passeig de la Reira op het strand uitkomt. Die afslag kan ik vinden, maar hoe ziet de meridiaanmarkering er uit? Gelukkig zie ik na een paar minuten ongemakkelijk turen een marmeren zuiltje op de strandweg. Dat moet mijn eindpunt zijn! Onmiddellijk is duidelijk dat dit mijn doel is, want er loopt een lijn van tegels door het zand: hier eindigt de meridiaan in zee. Op het zuiltje staat een Spaanse tekst die verwijst naar de 'groene meridiaan', en de afstand die in de 18e eeuw gemeten is tussen Duinkerken en dit Catalaanse strand, ter vaststelling van de eenheidsmeter. Fantastisch! In een zin wordt het thema van mijn tocht benoemd, met alle bepalende elementen. Duinkerken, Parijs, het strand van El Masnou, de vaststelling van de meter. Ik omarm het zuiltje en geef het een stevige knuffel. Dan volgt het afsluitende ritueel: over de rotsen naar het strand voor de laatste passen de zee in. Onder het toezicht van verbaasde, halfblote zonaanbidders, stap ik, bepakt met rugzak en al, met mijn bergschoenen het water van de Middellandse Zee in. Missie voltooid. Ik laat het warme zeewater rond mijn schoenen spoelen, en stel tevreden vast dat de klus geklaard is. Er ligt nu een doorlopende lijn van voetstappen van Duinkerken naar Barcelona. En een spoortje zweet er achteraan... Maar nog belangrijker: er loopt een lijn in mijn gedachten, van zee naar zee. Een lijn die ik nog vaak zal kunnen volgen, op zoek naar de waardevolle herinneringen, ergens tussen Noord en Zuid.

Jasper

Held! En nu de terugwandeling.

Maarten

Ha, toch nog een mooie Hollandse finale. In Spanje nog wel! Gefeliciteerd!

Elly

Wow! Jouw gevoel bij dat aankomstmoment is hier te voelen!. Gefeliciteerd, fantastisch gedaan.

De beurzenmeisjes

Het lijkt vandaag wel of je op het strandmatje geroepen wordt. Naar jouw idee heb je alles naar behoren gedaan, maar toch maak je je ernstig zorgen. Houd daar maar snel mee op, want je hebt alles inderdaad oké gedaan. Dat zien anderen ook heus wel. Je bent een nieuwe bewustzijnsfase binnen gezweefd. Lastig alleen dat het zo enorm intens en overweldigend voelt. Hoe je het beste met deze vibe kunt omgaan? De informatie opbreken in behapbare stukjes.

Birgitte

Geweldig gedaan! Een hele prestatie! Kom je nog wel terug?

Johan, Ineke & Emiel

Proficiat Rene! De afgelopen 3 maanden hebben we je verhalen met veel plezier (en soms verbazing) gelezen. De laatste loodjes waren wel erg zwaar.
Dit was wel weer een heel ander avontuur dan die van Noorwegen of de UK. Geniet nog ff van het mooie weer voordat je weer retour na NL komt. Laat je knie goed rusten en neem van ons een biertje (geen whiskey daar?) op deze grootse prestatie. We zijn benieuwd naar de foto's en een gebundeld verslag? Groetjes en wel thuis!

Adrie van Puffelen

Je bent een held !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

robert

gefeliciteerd, rené. wat een prestatie. opgelucht halen we adem. gun je knie even rust, want ik kreeg er fantoompijn van. En dan: wel thuis, en tot ziens!
Robert

Alby

Met op de achtergrond het af en toe hilarische commentaar van Frans Snoeks van de halve finale Spanje-Portugal heb ik jouw finishverslag tot mij genomen. Met de aankomst bij het marmeren paaltje op de strandweg in El Masnou heb jij je doel bereikt. Dit doel heb jij je gesteld en het vervolgens gerealiseerd. Een geweldige kick moet dat hebben gegeven.
Geniet er van dat jouw missie is voltooid. Ik vind het een geweldige prestatie!!

Marja

Respect René. Ik heb heeeeel veeeel Respect voor jou.
Gefeliciteerd met het behalen van je doel!!!
Een geweldige prestatie!!!